HTML

Friss topikok

  • freddyD: A gondolataid nem helytelenek, de kiegészíteném pár dologgal: 1. Azzal, hogy nem itt készülnek a ... (2011.06.21. 12:47) A kalózkodás ára
  • babyy_love: Egyetértek Veled...néhány embert bárhogyan is próbálunk elfelejteni, nem sikerülhet. "Sokszor go... (2011.05.17. 11:25) Facebook dili

Linkblog

Filmkritika - A Gépész

2011.04.09. 19:28 :: Proopheet

 

Nehéz manapság olyan ikon színészeket találni, mint Marlon Brando, Robert De Niro vagy Al Apcino, akik már a pályájuk elején is legendának számítottak. Persze ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy olyan filmekben játszottak, amik máltó helyen feszítenek az IMDB Top250-es lista legelején, de tény, hogy rossz filmjeik nem nagyon vannak. Persze nem lehet mindent a rendezőkre, a producerekre és a forgatókönyvírókra fogni, mert egy színész ezen kívül is meg tud menteni egy filmet, gondolok itt az Icarusra, vagy a Jason Statham féle filmekre. Bár Jason Statham egyik személyes kedvencem, valószínűleg nem fogom a nevét egy napon említeni De Niroval vagy Pacinoval. Nem azért, mert akciófilmekben szerepel és a filmek az ő kigyúrt felsőtestére épül, hanem azért mert minden filmjében ugyan azt játssza. Semmi változatosság. Bár a vele szemben felhozott két színész is jobbára gengsztereket játszik minden jelentősebb filmjükben azért vannak kivételek mind a kettőjüknél és itt nem a jó fiú – rossz fiú szerepet értem. Minden filmjük egyedi, hamisíthatatlan és nem süllyed a sablonosság tengerébe.

Ez után a kis elmélkedés után hozzá is kezdenek a mai alanyhoz, ami nem más, mint Christian Bale 2004-es Gépész című filmje. Bevallom az Oscar Díjátadóig nem is hallottam erről a filmről, osztályfőnökömmel mondta még előző nap: Bale-nek nemhogy Oscar járna a Harcos című filmért, hanem már a Gépész-ért szobrot kellett volna emelni neki. Ennek fényében nem kis elvárással néztem meg ezt a filmet. Itt jegyezném meg, hogy az XPressen nevetségesen alacsony áron 599 forintért árulják. Persze ez a pénztárcánk szempontjából jó dolog, de kitűnően példázza a hazai filmipar ’sajátosságát’. Na de, visszatérve, szobor Bale-nek a Gépészért? KETTŐT!

Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy hogyan tudtam elsiklani e fölött, pláne, hogyha azt vesszük, hogy egy évvel korábban született meg mint a Batman: Kezdődik amit meg toporzékolva vártam.

A történet és maga a cselekményszál is picit a Harcosok klubbjára emlékeztetett. Van egy gépész Trevor Reznik (Christian Bale) aki már egy éve nem aludt, teljesen lefogyott, szétesett, és mindenféle furcsa dolgok történnek vele. A Harcosok klubjából jól ismert ’szellem-ember’ akit senki sem lát csak Ő, a végén kiderül aztán, hogy valójában… Nem szeretném lelőni a poént de aki már látta a Harcosok Klubját annak nem fog a végén meglepetést okozni nagyon semmi, maximum a legvége a filmnek. Szóval a sztori az igen, egy pici koppintás, de mégis valahogy ez nem zavart engem. Volt, ami kárpótoljon. A helyszín egy spanyol város, ami hasonlít egy orosz gyártelepre, kicsit oroszos beütésűek az emberek, a neveik is (csak ha már a főszereplőre gondolunk) viszont mindenki angolul beszél, angolul írnak, dollárral fizetnek szóval… nem tudom. De ez az atmoszféra is annyira beszippantja az embert, hogy kvázi már Te is depressziósnak érzed magad a film alatt. És még erre rájön a zene. Ugyan az az idegesítő kornyikálás lesz végig, de egyszerűen tényleg még mis is becsavarodunk tőle és ebben van a Gépésznek az ereje. Megjelenít egy atmoszférát, beszippant és ott tart. Fantasztikus, ég láttam már ilyen filmet, ami ennyire visszaadta volna a főszereplő érzéseit. Na de ha már főszereplő…

Christian Bale egy legenda! És a kritika elején felhoztam Pacinoékat, igen, Bale-t már merem egy napon említeni velük. Ez a szerep, ahogyan visszaadja ezt a karaktert egyszerűen elképesztő. A csillagos ötös teljesítmény mellett pedig mint színész is, ebben a filmben jó ha van 35 kiló, valami borzasztóan szarul néz ki. Az egy évvel későbbi Batman-ben viszont már azért észlelhető a különbség, aki nem látta valamelyiket keressen rá, gyorsan meg fogja találni. Egyszerűen számomra, hogy egy színész ennyire a munkájának éljen, és képes a saját testi épségét rontani egy szerep kedvéért egyszerűen hihetetlen. Talán ezért is járna egy szobor neki. Nm is beszélve a 2010-es Harcosról ahol megint a Gépészhez közeli súlycsoportot éri el. És igen, erre jön még a színészi teljesítmény, ahogy az álmatlanságban szenvedő Trevort megjeleníti, brutális. Egyszerre szerethető, sajnálható, de elítélendő is. És azt hiszen, ez a fajta szenvedély hiányzik mai nagyon sok színészből, akik 20 film alatt is csak egy karaktert tudnak eljátszani, Bale egy filmen belül képes hármat (gondoljunk csak a 2006-os Tökéletes trükkre). Azt hiszem Bale kiharcolta magának a neki járó helyet Hollywoodban és nagyon örülök, hogy idén végre ezt az akadémia is jutalmazta.

Szóval, aki csak teheti, ne hagyja ki a Gépészt! Még egyszer mondom, 600 forintot nem csakhogy megér, de egyenesen elcsábít. Rég láttam már ilyen jól összerakott filmet, és ez is egy remek példa, hogy nem kell horror köntösbe bújtatni egy filmet attól, hogy a hideg kirázzon minket tőle. Remek pszichológiai thriller és… Bale a király!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://proopheet.blog.hu/api/trackback/id/tr462812720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása