HTML

Friss topikok

  • freddyD: A gondolataid nem helytelenek, de kiegészíteném pár dologgal: 1. Azzal, hogy nem itt készülnek a ... (2011.06.21. 12:47) A kalózkodás ára
  • babyy_love: Egyetértek Veled...néhány embert bárhogyan is próbálunk elfelejteni, nem sikerülhet. "Sokszor go... (2011.05.17. 11:25) Facebook dili

Linkblog

A kalózkodás ára

2011.06.10. 14:47 :: Proopheet

Akik figyelemmel követik a filmes hírvilágot már biztosan értesültek eme szomorú és megrázó döntésről ami a Warner-nál hoztak meg a napokban:

http://cinestar.hu/cikk/intercom-kozlemeny-koszonjuk-a-kalozoknak

Röviden annyi, hogy a sok magyar kalózkiadások miatt, a filmek nem kerülhetnek az amerikai premierrel egy időben a mozikba. Ezen lehet sajnálkozni, nyilván pont azokon csattan az ostor (mint jómagam) akik elmennek a moziba a filmekre, de azért vannak bizonyos tények amiket nem lehet figyelmen kívül hagyni:

1. A Warner ezt a lépést azzal indokolta, hogy a hazai mozik bevételeit akarják védeni (nyilván). Oké. Akkor nem küldik ide a filmeket, legalábbis nem kerülhetnek moziba Magyarországon a premierrel egy időben. Mi is fog történni? Én arra tippelek, hogy boldog-boldogtalan, még az is aki régebben moziba nézte meg le fogja tölteni az internetről, mert cam-os filmek így is úgy is lesznek. Annyiban lesz más a helyzet, hogy szinkron nem lesz, majd csinál rá valaki feliratot. De aki egy cam-os filmet végig tud nézni, nem hinném, hogy ez okozna nagy fájdalmat, hogy feliratot kell olvasnia. Így mire a hazai mozikba kerülnek a filmek, pár hetes késésekkel így lehet, hogy már majd többen mondják azt, hogy én ezt már láttam, köszönöm szépen nem kérem. Már pedig ha valakit nagyon érdekel a film, az letölti így is úgy is. Igaz itt hozzátenném, hogy a mozis élmény számomra olyan, amit még a legmodernebb technológiával sem lehet otthon megvalósítani, így van, hogy én egy filmre kétszer is beülök, de nem rajtam fog ez múlni természetesen. A lényeg az, hogy ezzel a döntésükkel, nem tudják orvosolni a problémát, sőt, lehet több ember fog letölteni rossz minőségben új filmeket. Mi csoda megoldás ez?

2. Nem tudom, hogy kik hozták a döntést, de megkérdezném tőlük, hogy valaha jártak-e már Magyarországon. Kis hazánkban ugyanis, sok olyan mozi van (szülővárosomban is) ahol sajnos, így is úgy is csak csúszással lehet megtekinteni a filmeket. A nagyobb címek általában megérkeznek időben, de az esetek többségében Nekem is Pestre kell utaznom, hogy egy filmet meg tudjak nézni. Kisebb településekről, falvakról meg nem is beszélve. Ha pedig valakit mégis érdekel a film, az nem biztos, hogy el fog utazni egy olyan városba, ahol meg tudja nézni, mert már az útiköltség is elég magas lenne, plusz mozijegyár, amik külön-külön nem sok de ha összeadjuk őket, úgy már az. Ez persze nem mentség arra, hogy valaki filmet töltsön le, ilyen anyagi helyzetben vannak olyanok akiknek lehet, hogy egy ilyen kiruccanás megterhelő. Megnézné Ő moziban a filmet, de ha az adott helyen nem adják, amiről nem Ő tehet akkor mit csináljon. Emlékszem pár éve, egy Diák Önkormányzati konferencián voltunk ahol a városi polgármester arról beszélt, hogy az országban Budapest utána a This is it! ide érkezett meg először (premier után 1 vagy 2 héttel).... belegondoltam, hogy te jó ég! És akkor máshova? Szóval, tényleg nem akarom védeni a kalózokat, de tény ami tény, hogy talán nyugaton nem gondolnak bele abba, hogy itthon az ember nem azzal nélkülöz, hogy 2 autó helyett most csak egyet használ, hanem esetleg azzal, hogy megéri-e neki elutazni egy filmre? Erről persze nem a Warner tehet, hanem a hazai piac amit nem tudok felfogni, hogy miért nem lehet egy időben leadni egy filmet mindenhol? Nem értem.

3. Nem tudom miben jobb az, mintha az ember letölt egy filmet a premierrel egy időben szar minőségben, vagy később egy jobb minőségben? Mi a különbség? Van aki nem megy el moziba, hanem megvárja még felkerül valahova és aztán tölti le... olyankor mi a helyzet?

Összefoglalva, nem akarom én a kalózokat védeni, pláne úgy, hogy én is moziban szoktam filmeket nézni, de azért vannak bizonyos körülmények amiket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Felesleges, olyanokat felhozni, hogy mert ha valakit nagyon érdekel az úgyis megnézi moziban, mert ez nem igaz. Jó pár olyan embert ismerek akik szeretik a filmeket, de ha le lehet tölteni, minek menjenek el rá moziba... persze most miattuk szopunk mi, de ezt csak azért írtam, hogy lássátok, ez nem kifogás. Itt elsősorban, mint mindig a pénz a mozgatórugó. Egy jobb anyagi világban szerintem nem ilyeneken kellene aggódunk, de sajnos ez van. Továbbá ugye a hazai filmforgalmazás (de most komolyan volt olyan mozifilm amit itt le sem adtak). Szóval lehet itt a kalózokra haragudni és igen van is miért, de sajnos nem csak miattuk van ez a tényállás. És mint mondtam, cam-os filmek mindig lesznek, és aki eddig hozzájutott az hozzájut ez után is.

Szóval emberek, ez számomra is egy nagy tragédia, mindenkit csak arra biztatnék, hogy mozi és talán visszavonják ezt mielőbb. Akik nem moziban nézték a filmeket, ezután sem ott fogják de mi, mozibajárok tegyünk ez ellen, és ne süllyedjünk le az Ő szintjükre!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://proopheet.blog.hu/api/trackback/id/tr892973177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freddyD 2011.06.21. 12:47:42

A gondolataid nem helytelenek, de kiegészíteném pár dologgal:

1. Azzal, hogy nem itt készülnek a felvételek, lehet, hogy pár nappal később kerül csak ki máshonnan kamerás szutyok. Ezzel az érthető intézkedésükkel valóban potenciálisan veszíthetnek mondjuk 500-1000 magyar nézőt. De ezzel egyidejűleg nyerhetnek 5000-10000 nézőt máshonnan, sokkal nagyobb piacról. Szóval részükről nem feltétlenül hibás gondolkodás.

2. Nekem budapestiként könnyű pofázni, van egy halom mozi, találomra szelektálhatok kedvem szerint. Kis falvakban persze teljesen más a helyzet, lehet, hogy ott én is csak letöltésre szurolnék (dvd-t mondjuk még mindig tudnék rendelni).
De ha csak a budapestiek, nagyvárosos emberek jó útra térnének, mennyivel jobb volna már a helyzet? Vagy csak azok, akik anyagilag megengedhetnék maguknak.

Saját tapasztalatomból mondhatom, hogy csomó olyan ember is büszkén tölt akinek mellette iphone-ja van és látványosan jól élt.

Az Xpress.hu tulajától tudom, hogy a magyar kalóz-legális arány 97:3. 97:3! Döbbenetes.
Ha ez csak 90-10-re módosulna, több mint háromszorosára nőne a bevételük. Mennyivel jobb helyzet volna már egy röhejes 90-10-es arány?
süti beállítások módosítása