HTML

Friss topikok

  • freddyD: A gondolataid nem helytelenek, de kiegészíteném pár dologgal: 1. Azzal, hogy nem itt készülnek a ... (2011.06.21. 12:47) A kalózkodás ára
  • babyy_love: Egyetértek Veled...néhány embert bárhogyan is próbálunk elfelejteni, nem sikerülhet. "Sokszor go... (2011.05.17. 11:25) Facebook dili

Linkblog

Filmkritika - A király beszéde

2011.03.28. 17:35 :: Proopheet

 

Sajnos technikai problémák miatt az Oscar Díjátadó értékelését nem tudom felrakni újra a régebbi blog és saját hibámból is hiszen nem volt lementve sehova de tanulva a hibáimból, mostantól mindent dokumentálok külön is.

A király beszéde az idei Oscar gála egyik legnagyobb nyertese, aki fontosabb címeket szinte mind besöpörte, kérdés, hogy megérdemelte e?

VI. György király aki mint mindenki tudja (na igen…) rettenetesen nagy problémával küzdött, nevezetesen dadogott. Ez még önmagában nem lenne olyan nagy katasztrófa, ha nem király lett volna az illető de így a nyilvános beszédek, az eskütételek és az ehhez hasonló események miatt ezt kénytelen volt valahogyan megoldania. Így felesége felkeres egy ausztrált didaktikust Lionel Louge-ot aki meglehetősen furcsa és formabontó módszerekkel talán helyre tudja hozni a király idegesítő dadogását. A sok kudarc ellenére a yorki herceg ad egy próbát elmegy és innentől szó szerint minden történelem, hogyan válnak barátokká és ilyenek. A történet állítólag hajszál pontosan illeszkedik a megtörtént eseményekre, erről sajnos nem tudok sokat mondani, bár a könyvet is megvettem és olvasom azok egyeznek. A könyv egyébként (A király beszéde) Lionel unokája írta nagyapja naplójegyzetei alapján szóval a történet elvileg hiteles. Rendkívül fontos szerepet szántak a film készítői ennek és szerintem valóban sikerrel is jártak hiszen a rádióbeszédek, az események pontos ábrázolása melyeket korábbi fényképeken, újságcikkekben vissza lehet olvasni vagy éppen nézni megfelelnek a filmben megjelenítettekkel.

Colin Firth végre kiszállt a reménytelen szerelmes szerepéből és egy hozzá méltó szerepet kapott amiért el is nyerte a legjobb férfi színésznek járó Oscar szobrocskát teljes joggal mert amit ebben a filmben nyújtott az igazán emlékezetes és szerintem sokkal jobban játszotta a királyt mint Helen Mirren a királynőt 2006-ban ami most egy brutális összehasonlítás de volt ilyenekről szó és én most ezt így látom. Aztán ott van még Firth mögött az újrahasznosított Harry Potter stáb Helena Bonham Carter mint a király felesége Erzsébet királyné, az apja V. György akit Michael Gambon alakít a Harry Potter filmek Dumbledore professzora de itt van még a Winston Chrichill-t megformáló Féregfark, Timothy Spall is. A királynét megformáló színésznőt is jó volt már egy „normális” szerepben látni, nem az örökös ámokfutó gyilkos asszony szerepében, tud Ő normális nőt is eljátszani. És ne felejtsük ki a Lionel Louge-ot megformáló Geoffrey Rush-t sem aki sajnos nem kapta meg a férfi mellékszereplőnek járó díjat pedig igazán megérdemelte volna, bár ebben a mezőnyben inkább én is Bale-nek szurkoltam hiszen az Ő Harcos stílusú karaktere azért magasan efölött állt.

A legjobb forgatókönyv és legjobb rendező díjat is elnyerte, ehhez nem szeretnék semmit hozzáfűzni, én Nolan-nek drukkoltam…félek Vele is az lesz majd mint Scorsese-vel. Ezek mellett viszont A király beszéde mindenképp egy nagyon jól sikerült alkotás amit inkább az érettebb korosztálynak ajánlok és bár szinkron még nincs de ha lesz is szigorúan angol nyelven, hiszen ez a film magáról a nyelvről szól és magyarul szerintem a káromkodásos vagy a nyelvtörős részt nem lehet majd annyira élvezni mint angolul. Szóval szerintem ne hagyjátok ki, az, hogy neki járt volna-e a legjobb filmes díj….hááát…ezzel én vitatkoznék, mert voltak azért (szerintem) erősebb címek is mellette de kétségkívül jó film, ha nem is a legjobb az Oscar listáról de azt, hogy ott lehetett azt mindenképp megérdemelte.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://proopheet.blog.hu/api/trackback/id/tr782779333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása