HTML

Friss topikok

  • freddyD: A gondolataid nem helytelenek, de kiegészíteném pár dologgal: 1. Azzal, hogy nem itt készülnek a ... (2011.06.21. 12:47) A kalózkodás ára
  • babyy_love: Egyetértek Veled...néhány embert bárhogyan is próbálunk elfelejteni, nem sikerülhet. "Sokszor go... (2011.05.17. 11:25) Facebook dili

Linkblog

Sorozatbemutató - Boardwalk Empire (Gengszterkorzó)

2011.03.31. 09:42 :: Proopheet

Nos kedves mindenki eljött az idő, a 2011-es év (Magyarországon persze) legújabb és szerintem legszínvonalasabb sorozata tegnap este véget ért az HBO-n egy ütős 12. résszel és mivel már nagyon vártam, hogy írhassak róla nem is húzom tovább az időt, itt a beszámolóm!

Marton Scorsese neve nem csupán egy rendezőt jelöl. Már így éltében is legendának számít. Nem is csoda, olyan címek után, mint a Taxisofőr, Nagymenők, Casino és még sorolhatnám. Szerintem a filmtörténelem szégyenfoltja az, hogy csupán egy gyengébb teljesítményű filmért (A tégla) kapta meg a neki járó elismerést. Ne értsetek félre ’A tégla’ ugyanis egy nagyon jó film, de közel sincs az imént felsorolt filmekhez. Arról nem is beszélve, hogy ezekért külön-külön is megérdemelt volna egy-egy Oscar-t, de ez már lényegtelen. Szóval a lényeg: az HBO úgy gondolta milyen buli lenne, ha a Sopranos című nagyszerű sorozatból kivonnánk nyolcvan évet, hozzáadnánk pár igaz történetet, meghívnánk Scorsese-t, hogy kicsit szálljon bele a dolgokba és, lássuk mi sül ki belőle. Az eredmény: Petőfi Sándor: Minek nevezzelek… Hihetetlenül… jó! Emberek… meg merem kockáztatni, hogy nem csak a 2010/11-es évek, hanem az HBO eddig legjobb saját gyártású sorozata. Mondom ezt olyan klasszikusok mellett, mint a Sopranos, a Szex és New York, az örök Jóbarátok, és még lehetne sorolni. Ez a sorozat egyszerűen tökéletes… jól látjátok… tökéletes!!! De kezdjük a legelején.

Az 1920-as években járunk. Épp az alkoholtilalom elején járunk mikor is az Atlantic City-ben élő félig politikus félig gengszter Nucky Thompson (Steve Buscemi) felfedezi, hogy az alkoholtilalom mekkora biznisz lesz, de álljunk csak meg egy pillanatra… kis az a Steve Buscemi?

 Ja igen, a pali aki meglovagolta az atombombát? Oké. Na ,szóval Ő mint főgengszter… Fúú. Na, elég a sopánkodásból, mi tagadás eléggé kétes érzelmekkel ültem le a sorozat elé, pláne ennek a jelenetnek a fényében, hogy egy többnyire vígjátékokban, nem is ez a jó kifejezés… többnyire vicces karaktert játszó színész lesz Atlantic City keresztapja. De a történetet folytatva, a sorozat pontosan az alkoholtilalom bevezetésekkor kezdődik. Nucky sofőrje és testőre egy volt pártfogoltja, aki a háborúból tért haza és nagy álmokat dédelget, Jimmy Darmody próbál feljebb jutni a ranglétrán és összeáll a chichagói Al Capone-val és elrabolnak egy piaszállítmányt ami szépen lassan elindítja a történetet végigvezető fő konfliktus szálát. Közben már az első részben feltűnnek olyan nagy nevek, mint az akkori Charlie ’Lucky’ Luciano a szervezett bűnözés atyja, Arnold Rothstein az ismert ’szerencsejátékos’, és a már említett Al Capone. A történetről nehéz lenne így írni, a kezdetről szerintem elég a továbbiak ugyanis nagyon különböző szálak felé kanyarodnak el. Nucky testévre az akkori városi sheriff Elias Thomson, szeretője egy özvegyasszony Margaret Schroeder akik segítik a városi alvezér pályafutását. Nucky azonban nem tiszta gengszter, politikai pályáját éppoly fontosnak tartja, sőt, rengeteget fáradozik azon, hogy semmi se derüljön ki még a privát környezetébe se ezért nem is ad közvetlen parancsokat, csak célozgat, szóval el lehet felejteni a „halakkal alszik” és a „visszautasíthatatlan ajánlat” kifejezéseket. Szóval így próbálja építeni kis birodalmát, több-kevesebb sikerrel, ugyanis a legális szálon egy vakbuzgó szövetségi ügynök, Nelson Van Alden nyomozása keseríti meg az életét. A történet (ha ebből nem is jön át) zseniális! Vannak benne olyan fordulatok és tényleg, egyszerűen zseniális, még a tizenegyedik részben is történik olyan esemény, ami kiváltja az emberből a „fúúúúúú, apááám”érzést, látszik Scorsese keze munkája, még ha csak producerként is.

Nucky Thompson, mint már említettem, kétes érzésekkel ültem le a sorozat elé, hogy Mr. Ride-Em-Cowmboy!-ból majd keresztapa lesz de… én azt mondom, nézzétek meg YouTube-on a sorozat főcímét… mindent elárul.  A karakter egyszerűen fenomenális és Steve Buscemi bebizonyította, hogy igenis képes komoly szerepet is eljátszani, mindenféle ripacskodás és röhej nélkül. Tényleg, le a kalappal! A tengernyi szereplő közül szeretném kiemelni az öccsét alakító Shea Whigham-et akit nem nagyon ismerhetünk korábbi filmekből, de számomra ebben a sorozatban Ő visz majdnem mindent. Elképesztően jó színész, a karakter, amit játszik egyszerűen iszonyat jó (korrupt rendőr… ne akadjunk fent), és nagyon sajnálom, hogy nem jut neki a történeten belül nagyobb tér. Talán majd a második évadban. Az ismertebb gengszterek közül Al Capone, aki Sthol András hangján szólal meg… khömm… szintén zseniális. Egyszerre tud vicces és hátborzongató lenni, az ember nem tudja éppen, hogy most lelövi-e az illetőt vagy átöleli. A konfliktusai Jimmy-vel, komolyan féltem úgy izgultam végig mi fog kisülni belőle. A többi szereplő igazából tűrhető, de egyik sem hozza azt a hűű-de-jó szintet, bár a karaktereik, amiket alakítanak mindenképp figyelemre méltóak és itt szeretném kiemelni a kedvencemet, aki a sheriff előtt is az első helyen áll, ez pedig nem más, mint a Two Face Richard Harrow, a háborús veterán, Harvey Dent szellemében. Ez a karakter, a színész, sajnálom, hogy csak a hetedik rész környékén toppant be mert Ő az aki szerintem egy külön sorozatot is érdemelne mert ez az alakítás… mind a színész és mind a karaktere elképesztő! Ahogy felveszi azt a fél-maszkot, igazából itt jön rá az ember, hogy bizony Scorsese itt járt, mert az ilyen karakterek szó szerint rá emlékeztetik az embert. Tényleg, ha Steve Buscemi jól alakított, akkor ez a színész, név szerint Jack Huston, szászszor jót. Szerintem nem vagyok egyedül ezzel a véleménnyel, csak pozitív visszajelzéseket olvastam mindenhol és remélem még hallunk erről a színészről, nem csak a Twiligt filmekből. Richard Harrow, szép volt!

Mint minden sorozatnak ennek is kellett egy ütős záró epizód, ami meg is történt. Itt továbbá szeretném megjegyezni, hogy az első és az utolsó részek a legjobban sikerültek az egész sorozatban, amelyek a közrefogott 10 rész között annyira magas színvonalúak, hogy szerintem nehéz lenne egyetlen rész is hozzájuk hasonlítani. Az utolsó rész kicsit keresztapásra sikeredett, gondolok itt az olasz testvérek kivégzésre de, kit érdekel, nagyon jó. Volt még továbbá tárgyaljunk az országút kellős közepén féle történet, és a leges leg végén a sorozatnak, nem akarom lelőni a poént de, fantasztikus, egyszerűen nem találok rá jobb szót.

Ezeknek a fényében összegzés gyanánt szerintem nem mondok újat azzal, hogy ezt senki ne hagyja ki! A Gengszterkorzó végre visszahozta a régi HBO-s sorozatok színvonalát. Évente tolnak az arcunkba sorozatokat, de ez a Spartacus féle, szerintem eléggé gyengén sikerült széria után mindenképp egy ütős, új és jó sorozat! Ráfért ez már az HBO-ra mert tényleg utóbbi felhozatalai szerintem eléggé gyengén sikerültek de ezzel most tényleg eléggé eltalálták az istenes kategóriát. Szóval tényleg, ne hagyjátok ki és sok szeretettel várjuk a második évadot! (És több Richard Harrow-t!!!)

Végezetül pedig a sorozat főcíme:

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://proopheet.blog.hu/api/trackback/id/tr452787456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása